zondag 6 maart 2011

“Hechte vriendschap vormen via online communicatie blijkt toch lastig”

Even tussendoor... voor de Dutch followers, een Nederlandstalige blog!

“Hechte vriendschap vormen via online communicatie blijkt toch lastig”

Onlinecommunicatie is hip, de sociale netwerksites worden druk bezocht en Twitteren lijkt het nieuwe sms’en te worden. Hyves, Facebook, Myspace, volop sociale media om jezelf online te profileren, contacten te vinden en te onderhouden. Al bestaande vriendschappen kunnen nieuw leven ingeblazen worden via korte online berichtjes en notificaties. En nieuwe vriendschappen en connecties wachten om gevormd te worden.
Maar wat is dan een online vriendschap precies? Een online vriendschap kenmerkt zich als een type vriendschap welke begint en zich verder ontwikkelt via computer mediated communicatie (CMC).  Volgens Grand H. L. Cheng (2006), die onderzoek heeft gedaan naar de kwaliteit van online relaties, is de algemene kwaliteiten van offline relaties hoger beoordeeld dan die van online relaties. Echter, naarmate er meer tijd verstrijkt trekt dit meer naar elkaar toe. Ook uit onderzoek van Parks en Floyd (1996) blijkt dat algemene vriendschapsbeoordelingen voor online relaties significant lager zijn dan die voor offline relaties.
Daarnaast laat onderzoek naar Hyves van Antheunis en Schouten (2007) zien, dat een sociale netwerk site als Hyves FtF vriendencontact niet kan vervangen en blijft dit FtF contact noodzakelijk om een goede vriend te kunnen maken. Het resultaat van het onderzoek van Ellison, Stienfield en Lampe (2007) kon zich verenigen met deze uitspraak. Hieruit kwam naar voren dat Facebook een veel groter effect had op het tijdelijke interesse netwerk, dan op de hechtere vriendschappen welke meer affectie behelzen.
Bovenstaande onderzoeken geven dus allen aan dat FtF contact noodzakelijk blijft voor het vormen en onderhouden van goede vriendschappen. Echte harde uitspraken over hechtheid van vriendschappen zijn er nog niet gedaan. Ook omdat dit waarschijnlijk een moeilijk operationaliseer baar begrip betreft. Vooralsnog lijken sociale netwerksites als Hyves en Facebook een leuke aanvulling op ons (bestaande) contact, maar op zichzelf toch niet in staat tot het vormen van hechte contacten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten